Eerste terhandstelling – Apotheek Guisveld – Zaandijk

Eerste terhandstelling

Krijgt u een medicijn voor de eerste keer mee van de apotheek? Dan krijgt u aan de balie of in de spreekkamer uitleg over uw medicijn. Door dit begeleidingsgesprek kunt u veilig en bewust uw nieuwe medicijn gebruiken. De apotheekmedewerker kijkt na of uw medicijn bij u past en of de dosering klopt. En of er geen wisselwerkingen optreden met uw andere medicijnen. Dan legt de apotheekmedewerker uit hoe u het medicijn goed kunt gebruiken. Voor veilig medicijngebruik is het begeleidingsgesprek van levensbelang.

Thumbnail voor Een nieuw medicijn. Wat doet de apotheek? Bekijk de film!

Een nieuw medicijn. Wat doet de apotheek? bekijk de film!

 

Terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw medicijn

Als u voor de eerste keer een medicijn krijgt, geeft de apotheek hierover uitleg in een gesprek. Dit noemen we ook wel een begeleidingsgesprek of adviesgesprek. U krijgt dit adviesgesprek ook als u een medicijn al gebruikte maar dit meer dan 1 jaar geleden ophaalde. Officieel noemt men dit gesprek  ‘Terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. Onder die naam staat het op de rekening van uw zorgverzekeraar.

Is het gesprek verplicht?

Ja, apothekers en apotheekmedewerkers moeten een begeleidingsgesprek voeren. Hiermee zorgt de apotheek ervoor dat u het medicijn op de juiste manier gaat gebruiken. Zonder gesprek mag de apotheek het medicijn niet meegeven.

Inhoud begeleidingsgesprek

De apotheekmedewerker bespreekt met u wat u van uw medicijn kunt verwachten. Hij of zij vertelt iets over:

  • De werking van het medicijn;
  • Hoe u het medicijn moet gebruiken en de dosering;
  • Mogelijke bijwerkingen;
  • Andere bijzonderheden, adviezen of waarschuwingen;
  • Wisselwerkingen met andere medicijnen die u gebruikt.

Wat zijn de kosten?

Op de rekening van uw zorgverzekeraar ziet u:

  • De kosten van het medicijn zelf;
  • De kosten voor de apotheekzorg (Terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw medicijn).

De precieze kosten kunnen bij de ene zorgverzekeraar anders zijn dan bij de andere. De kosten kunnen onder uw eigen risico vallen. Neem voor vragen over de kosten contact op met uw zorgverzekeraar.

Het maakt niet uit of u dure of goedkope medicijnen krijgt: u betaalt dezelfde kosten voor het begeleidingsgesprek. Zo krijgt u onafhankelijk advies..

bron: http://apotheek.nl